Surf condities

Blijf op de hoogte van de surf condities in de verschillende surfspots in Zuid-Lombok

Surf voorspelling

Wil je weten op welke momenten je het beste je surfboard kunt pakken om in de oceaan te springen? Houd dan deze surf voorspelling goed in de gaten!

De surf voorspelling bevat essentiële informatie betreffende de surf condities voor de komende 7 dagen. Deze voorspelling is echter gebaseerd op open surf spots dicht bij de kust. Natuurlijk zijn er lokale factoren (zoals de diepte in zee, reef/beach break) die de werkelijke surf condities bepalen.

De surf voorspelling is gebaseerd op Kuta Bay Lombok (waar overigens niet veel gesurfd wordt, maar aan de hand van Kuta Bay wordt veelal besloten waar te surfen die dag), maar er zijn in het zuiden van Lombok een heleboel surf spots. Ook van deze surf spots kun je de surf condities opzoeken. De bekendste spots zijn de volgende:

Beginners: Selong Belanak, Gerupuk (Inside, Don Don’s & Kids Point), Ekas (Inside)

Intermediates: Gerupuk (Inside, Outside, Don Don’s & Kids Point), Tanjung Aan, Segar, Are Guling, Ekas (Inside & Outside)

Gevorderden: Mawi, Gerupuk (Outside), Are Guling, Segar, Ekas (Outside), Desert Point (Desert Point is verkozen tot “Best Wave in the World” door de lezers van Tracks magazine)

Surf Kuta Lombok

@ Joyce Cuunders Photography

Surf seizoen

In Lombok kun je het hele jaar door surfen. Van April tot en met begin November zijn de golven gemiddeld hoger en heeft de swell een langere periode. In het regenseizoen (November tot en met Maart) is de swell over het algemeen kleiner. De swell komt uit een zuid-zuidwestelijke tot west-zuidwestelijke richting. De zuidkust van Lombok is rotsachtig met kliffen, en vele kleine eilandjes met enkele diepe baaien. Hierdoor is er in Lombok veel flexibiliteit met betrekking tot de grootte van de golven, en is er voor ieder wat wils! Kleine golven zijn doorgaans te vinden in Selong Belanak, terwijl het rif bij Mawi, Desert Point en ook in de diepere baaien van Gerupuk en Ekas regelmatig zorgt voor hoge golven. Qua locatie zijn vrijwel alle surf spots adembenemend. Samengevat: voor iedereen is er wel een surf spot te vinden in dit kleine paradijs!